The Devil Wears… traktor?

Moods of Norway er en norsk modevirksomhed, der har oplevet eksplosiv vækst siden begyndelsen i 2003. Metoden har været en klar forretningsstrategi og en kreativ markedsføring, der med humor, kant og leg med norske stereotyper har gjort Moods of Norway til mere end bare et tøjmærke.

Baggrund

Da de to designere Peder Børrsen og Simen Staalnack fik ideen om at skabe et internationalt tøjmærke, var de kun sikre på, hvad de ikke ville: De ville ikke ligne alle andre. I stedet for ens, sort tøj markedsført af sure modeller i Milano, ville de to designere skabe et sjovt og farvestrålende tøjmærke med base i deres fælles hjemby Stryn, en lille landsby med 6.750 indbyggere i det nordvestlige Norge.

Udfordringen

Den generelle udfordring for nystartede modevirksomheder er, hvordan man kan differentiere sig uden at have millioner af kroner til markedsføring. I den internationale modebranche, hvor identitet, historiefortælling, livsstil og det, at eje en unik markedsposition, er hjørnestenene i ethvert succesfuldt brand, er dette ekstra påtrængende. Moods of Norways udfordring var derfor at skabe en fortælling omkring sit brand, der var så stærk og unik, at tøjet ville markedsføre sig selv.

Sådan gik det til

Både Peder Børrsen og Simen Staalnack har solide markedsføringsuddannelser bag sig. Men Moods of Norway blev ikke skabt ud fra klassiske markedsføringsbegreber som markedsundersøgelser, mærkevaremålinger, kundesegmentering eller ved at skele til, hvad andre i branchen gjorde. I stedet valgte duoen at tage afsæt i deres hjemby Stryn. Ved hjælp af humor, kreativitet og skæve og excentriske historier skulle Moods og Norway formidle en klar og glad identitet og livsstil gennem tøjet. På den måde ville man sikre en unik brandposition ikke bare i Norge, men globalt.

Ved kreativt at lege med Norske stereotyper i deres tøj skabte Moods of Norway hurtigt en interesse omkring deres brand. Ved konsekvent at bruge traktorer, fiskekuttere, særligt nordvestnorske traditioner og små detaljer som ”made in” mærker, der fortalte at denne cardigan var ”made in Europe by really, really pretty blonde girls” direkte i deres design, blev Moods of Norway hurtigt et letgenkendeligt mærke. Tøjet blev akkompagneret af humoristiske, men ægte historier om Norge, Stryn og designernes egne bedsteforældre. Til at promovere mærket brugte designerne sig selv, og modellerede sin fremtræden efter et boy band-koncept, komplet med guldlimousine, guldkæder og lyserøde fiskekuttere.

 ”Vi har aldrig foretaget nogen analyser eller undersøgelser af branchen eller vores konkurrenter. Vi observerede bare, at der ikke var særlig mange, der brugte elementer som kreativitet og humor i deres markedsføring. Og så er det sådan, vi er: Vi har et slogan, der hedder ”happy clothes for happy people”, og det er nok bare det, vi spinder videre på.”

Jan Egil Flo, co-founder and retail manager, Moods of Norway

Moods of Norway fik hurtigt massiv medieomtale og stor bevågenhed pga. deres meget anderledes og meget medievenlige historiefortælling. Samtidig satsede virksomheden på massiv vækst med et internationalt fokus og fik etableret samarbejder med flere højtprofilerede internationale salgsagenter om at repræsentere deres tøj. Ved eksplicit at betone deres norske oprindelse og ved at holde fast i en humoristisk historiefortælling om sig selv og sit tøj har Moods of Norway skabt en unik identitet som et globalt brand, der laver ”happy clothes to happy people”.

Resultat

Moods of Norway har gennem kreativ historiefortælling af lokale traditioner formået at skabe en multimillionvirksomhed på kun få år i den ellers hårde modebranche.

  • Moods of Norway har siden 2007 oplevet en vækst i omsætningen på 300 %
  • I 2010 omsatte virksomheden for 208 mio. NOK og havde et overskud på 75 mio. NOK
  • Virksomheden har i dag 10 brand stores i Norge og en flag ship store i Beverly Hills, USA. Derudover er Moods of Norway at finde i 170 butikker i hele verden fordelt på 10 lande, plus 250 butikker i Norge.