At skabe forretning gennem fair play
Gogoyoko er en islandsk online musiktjeneste og socialt netværk, hvor musikere kan sælge deres musik direkte til deres fans. Ved at arbejde specifikt ud fra deres kreative kunders behov har Gogoyoko skabt en stille, men solid forretningssucces i en global musikbranche, der ellers er på hastig tilbagegang.
Baggrund
Gogoyoko blev startet af de to islandske musikere og pladeselskabsejere Haukur D. Magnusson and Petur Ulfur Einarsson i 2007. De to havde flere års erfaring med at skabe og sælge musik i USA, England og Europa. Men efter gentagne gange at have oplevet det meste af deres overskud blive ædt op af mellemmænd og pladeselskaber, var det Haukur og Peturs ambition at skabe en måde for musikere at tjene penge på deres kunst.
Udfordringen
Internettet har på få år radikalt ændret måden hvorpå mennesker hører, forbruger og køber musik i dag. Med et svindende cd- og pladesalg, et bugnende marked for ulovlig piratkopiering og dominans fra få globale onlinemusiktjenester som iTunes, Myspace eller Amazon MP3 er det svært for nye og mere uafhængige musikere at tjene nok penge på deres musik.
Det problem satte Haukur og Petur sig for at løse med Gogoyoko. Udfordringen var at gøre internettjenesten profitabel for virksomheden selv, samtidig med at den opfyldte de helt specifikke behov, musikerne og deres fans havde til internetsiden.
Sådan gik det til
Sammen med enkelte private investorer og internetentreprenører gik Haukur og Petur i gang med at udvikle deres internettjeneste med en klar strategi for øje: Gogoyoko ville kun få fans og musikere til at bruge tjenesten ved både design- bruger- og forretningsmæssigt at skabe tjenesten ud fra brugernes behov. Målgruppen var fra starten den såkaldte independent musikindustri – bands og pladeselskaber, der ikke var del af de multinationale musikselskaber, og som derfor kunne tænkes at have størst udbytte af at bruge tjenesten.
“Gogoyokos forretningsmodel gør, at det tager længere tid for os at blive profitable, men den gør os også til en mere robust virksomhed. De fleste, der arbejder i Gogoyoko er selv uafhængige musikere, hvilket giver os en eksistentiel motivation til at få det til at fungere. For os er den økonomiske succeshistorie derfor de mange, små bands, der har tjent ekstra penge gennem vores hjemmeside. For et ungt band kan det være forskellen på at lave en ny plade, tage på turne i Tyskland eller pakke sammen og give op. De bands er dem, vi gerne vil støtte”.
Alex MacNeil, CEO, Gogoyoko.
Haukur og Petur udviklede selv konceptet og en prototype med assistance fra freelance programmører. Da prototypen virkede lovende samlede Gogoyoko et programmørteam, der konstruerede en betaversion. 1. oktober 2009 gik den første version af Gogoyoko online, og tjenesten blev med det samme et hit hos både musikere og fans. For fans var det muligt gratis at streame musiknumre og således lytte til hele albums inden man købte. For musikere tilbød Gogoyoko en direkte og ukompliceret vej til kunderne og total kontrol over, hvordan og for hvor meget deres musik skulle sælges. Endelig tilbød Gogoyoko også en yderst konkurrencedygtig forretningsmodel, hvor kun 10 procent af musikernes indtjening gik til Gogoyoko. Resten beholdt musikerne selv. Princippet kaldte Gogoyoko ”Fair play in music”.
Resultat
Gogoyokos forretningsmodel har givet virksomheden en langsommere, men mere holdbar økonomisk vækst, end den kunne have opnået ved kun at fokusere på egen profit. Ved at satse på en fair fordeling mellem kunstnere og virksomhed har Gogoyoko kunnet etablere samarbejder med mange både islandske og internationale musikere, der kan se ideen ved at sælge deres musik gennem internettjenesten. Med sin bæredygtige tilgang til forretningsudvikling og salg har Gogoyoko vist en vej fremad for en kreativ musikindustri under hastig forvandling.
- Virksomheden har i dag 12 ansatte med base i Reykjavik og New York
- Ved at satse på en fair fordeling af indtægterne fra hjemmesiden har Gogoyoko oplevet en rolig, men konstant vækst i omsætningen siden opstarten i 2007.
- Gogoyoko arbejder konstant på at forbedre sit produkt. Pt. arbejdes der især på apps til mobiltelefoner, et interaktivt musikmagasin og et globalt musikverdenskort med adgang til koncerter over hele jorden.